Bagajul între viață și refugiu

De când există lumea, oamenii călătoresc în toate direcţiile. Unii se duc dintr-o parte în alta a ţării, dintr-o ţară în alta sau de pe un continent pe altul, împinşi fiind de dorinţa de a vedea ce este mai departe de orizont, unde ar putea trăi mai bine, mai ieftin şi mai uşor sau din plăcerea de a vizita alte locuri.

Alţii însă sunt nevoiţi să călătorească pentru a se feri din calea pericolelor şi a necazurilor care îi pândesc, fie ele calamităţi naturale sau stârnite chiar de oameni, războaie, revoluţii, persecuţii politice, religioase sau etnice, epidemii care le-ar pune în pericol sănătatea, libertatea sau chiar viaţa.  

Read more...

Povestea unei familii mixte româno-siriene, prinsă în mijlocul conflictului din Siria

"În regiunea Idleb, zona unde eram noi, se duceau lupte împotriva ocupării ISIS. Era teroare! Prima oară, cer! După care te execută…

Imi era frică, frica zilei de maine. Îmi era frică pentru viața noastră, pentru viața copiilor noștri. Am fugit la Damasc! Atât am putut face! Cu hainele pe noi și nimic altceva! A fost foarte greu! Ne-am adăpostit într-o clădire care stătea să se prăbușească. Nu aveam acte, nu mai aveam nimic. Sotul meu a rugat o rudă, care avea drum prin capitala siriană Damasc, să ne aducă actele uitate acasă la Idleb. Pe drumul spre Damasc, șoferul autobuzului a fost împușcat în cap. A explodat totul, și autobuzul în care era el, și mașina care a intrat în autobuz și toți au luat foc." . Așa începe povestea lui P., românca evacuată din infernul sirian. 

Read more...