OIM în România

 

OIM România funcţionează în baza: Hotărârii nr 568/1992 privind aprobarea Acordului dintre Guvernul României şi Organizaţia Internaţională  pentru Migraţie privind statutul juridic al organizaţiei; și Legii nr 123/1998 privind acceptarea de către România a Constituţiei Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie. 

În data de 8 mai 2008, a fost înființat Centrul de Tranzit în Regim de Urgență (CTU), prima facilitate europeană de acest gen și al doilea din lume, în conformitate cu acordul tripartit încheiat între Guvernul României, Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR) și OIM

 

Principalele domenii de intervenție ale OIM România sunt:

  • Integrarea resortisanților din țări terțe (RTT): OIM România a înființat o rețea națională de 15 Centre de Informare și Consiliere pentru Străini care facilitează integrarea socială, economică și culturală a resortisanților țărilor terțe în societatea românească. Mai multe informații privind procesul de integrare a RTT sunt disponibile online www.romaniaeacasa.ro
  • Repatrierea voluntară asistată și acordarea de sprijin pentru reintegrare (RVAR) în țările de origine: OIM oferă migranților cu ședere ilegală/nereglementată în România posibilitatea de a se întoarce acasă cu demnitate și de a beneficia de un sprijin pentru reintegrare, odată ajunși acasă, care să le deschidă calea spre noi oportunități.
  • Relocarea refugiaților: OIM România este unul dintre actorii cheie în procesul de relocare a refugiaților, alături de Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR) și Guvernul României. Prin intermediul Centrului de Tranzit în Regim de Urgență (CTU) de la Timișoara, refugiaților li se oferă o multitudine de tipuri de asistență, într-un mediu sigur, pe toată durata șederii în CTU până la plecarea spre țara de relocare.
  • Lupta împotriva traficului de ființe umane: Din 1999 până prezent, un număr de peste 1.500 de cetățeni români, victime ale traficului de persoane, repatriați din străinătate, au primit asistență specializată OIM. 
  • Procesare medicală: La solicitarea diferitelor guverne, OIM, în strânsă coordonare cu UNHCR și Ministerul Afacerilor Interne, furnizează servicii medicale pentru migranții și refugiații aflați în nevoie de relocare.
  • Transport asistat în Canada, Australia și SUA: OIM sprijină achiziționarea biletelor de transport aerian (dus) la prețuri special negociate în cadrul unui program umanitar destinat celor care se stabilesc definitv în Canada, Australia sau SUA și celor care pleacă în aceste țări, pentru muncă sau studii, cu o viză a cărei valabilitate este mai mare de un an.
  • Centrul de Vize pentru Canada: OIM România gestionează Centrul Canadian pentru Cereri de Viză (CVAC). Centrul este operational din august 2013.