Share your story at iamamigrant.org

Share your story at iamamigrant.org

Migrants telling their own stories

More...
OIM a lansat Raportul Mondial privind Migrația pentru anul 2018

OIM a lansat Raportul Mondial privind Migrația pentru anul 2018

Raportul Mondial privind Migrația pentru anul 2018.

More...
Recomandările OIM privind migrația în contextul preluării președinției Consiliului Uniunii Europene e către România

Recomandările OIM privind migrația în contextul preluării președinției Consiliului Uniunii Europene e către România

Bruxelles - Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a prezentat astăzi patru recomandări privind migrația către Guvernul român, care a preluat preşedinţia…

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM)

La început OIM s-a numit Comitetul Interguvernamental Provizoriu pentru Relocarea Migranţilor din Europa (PICMME) şi a fost înfiinţat în anul 1951 pentru a putea gestiona haosul lăsat în urmă de Cel De-al Doilea Război Mondial. Mandatată de guvernele Europei să identifice ţările pentru relocarea a aproximativ 11 milioane de persoane dezrădăcinate în timpul războiului, organizaţia s-a ocupat de transportul a aproape un million de migranţi în anii ’50. În 1952, numele s-a schimbat în Comitetul Interguvernamental pentru Migraţia Europeană, iar în 1980 în Comitetul Interguvernamental pentru Migraţie. Denumirea actuală, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, a fost adoptată în 1989 pentru a reflecta tranziţia organizaţiei de-a lungul a jumătate de secol de la o agenţie specializată în probleme de logistică către o agenţie specializată în probleme de migraţie.

În vreme ce istoria OIM documentează dezastrele naturale sau cauzate de mâna omului din ultima jumătate de secol (Ungaria 1956, Cehoslovacia 1968, Chile 1973, Vietnam 1975, Kuweit 1990, Kosovo și Timorul de Est 1999, tsunami-ul din Asia, cutremurul din Pakistan 2004/2005, realitățile actuale ale migrației), crezul OIM, că migraţia reglementată aduce beneficii în egală măsură migranţilor şi societăţii, a câştigat constant recunoaştere internaţională.

De la începuturile sale ca agenţie de logistică şi operaţiuni, OIM şi-a lărgit aria de activitate, lucrând îndeaproape cu guvernele şi societatea civilă pentru a înţelege mai bine problemele legate de migraţie, pentru a încuraja dezvoltarea socio-economică prin facilitarea migraţiei, pentru a apăra demnitatea şi drepturile migranţilor, devenind astfel agenţia numărul unu în domeniul migraţiei. Lărgirea ariei de activitate a fost urmată de o creştere rapidă, OIM transformându-se dintr-o agenţie relativ mică într-una cu angajaţi în peste 157 de ţări. OIM, ca “Agenţie de Migraţie”, a devenit un punct de referinţă în dezbaterile globale cu privire la implicările sociale, economice şi politice ale fenomenului migraţiei în secolul 21.

OIM şi-a deschis biroul din România în 1992 pentru a răspunde nevoilor de informare și consiliere legate de emigrare. De-a lungul anilor, OIM România a desfășurat programe de cooperare națională și internațională în diferite domenii, cum ar fi: lupta împotriva traficului de ființe umane, facilitarea migrației, asistența pentru refugiați, repatrierea voluntară și reintegrarea în țara de origine, integrarea migranților cu ședere legală în România, sănătatea migranților sau sprijin consular.